PUBLIKUJ Z LIBER BLOGIEM

Tutaj opublikujesz swój artykuł, prześlij posta!

Czy jesteśmy pewni, że zdrowo jemy?

Posted by Femina Liberata w dniu Styczeń 11, 2013

Witam!
Idą upały, pomidorki już rosną!!!

“Autentyczne: POMIDOR-HYBRYDA (sic?)
Czy to polskie TOMATO-GATE?
Zdjęcia poniżej są autentyczne – zrobiłam je osobiście w piątek, w dniu 4 stycznia 2013 roku.
Hanna Kotwicka, Wydawnictwo PULSAR

pomidor1Trzy pomidory zostały zakupione w niedzielę, 30 grudnia 2012 roku, w markecie w Piasecznie. (Nie upubliczniam nazwy sieci, bo nasze prawo chroni tych, co trują, a nie tych, których się truje). Dwa z nich zostały zjedzone następnego dnia, ostatni był przechowywany w lodówce, w całości, w chłodnym miejscu, bez dostępu światła.
W piątek rano, 4.01.2013, przy śniadaniu został rozkrojony i… SZOK! Myśl – żywe kłębiące się robaki (sic!)
Ale nie były to robaki, lecz kiełkujące pędy z blado zielonkawymi listkami! Jak to możliwe? – Wewnątrz całego, zdrowego, nierozkrojonego i nieuszkodzonego pomidora? Bez dostępu światła?…
Wygląda to KOSZMARNIEeee!

W dniu 5 stycznia br. zdjęcia pomidora rozesłałam mailem m.in. do:
● Fundacji ICPPC ● PRO-ECO
● Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ● Ministerstwa Zdrowia ● Posłów i europo-słów ze wszystkich formacji
● Telewizji, redakcji „Fakt” i „GW” ● Agencji PAP
● oraz za Waszą radą, w dn. 7.01. do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z apelem o wyjaśnienie. O wszystkim będziecie informowani na bieżąco.

► Sprawa wymaga NAGŁOŚNIENIA, dlatego rozsyłajcie zdjęcia dalej przez Internet.
Co to właściwie jest: pomidor jadalny czy niejadalny?

6_pomidorNie wiadomo, może jest to produkt GMO, może dzieło inżynierii genetycznej (gorsza od GMO) – efekt hodowli hormonalnej. Tak czy inaczej wieje zgrozą. Nasuwa się pytanie: w jakim kierunku to zmierza?
Już dziś można współczuć małym dziewczynkom, które kiedyś będą chciały być matkami.
Czy w przyszłości kobiety będą rodzić normalne ludzkie dzieci. Oby nie kogoś na po-dobieństwo ludzi, tylko że z wyrastającymi z uszu gałęziami albo pędami zamiast włosów i bananem w miejscu nosa.
Zwracam się też do Was, Internauci!
Weźcie ster w swoje ręce, przejmijcie współodpowiedzialność za Naturę i wszystko, co w nas jeszcze naturalne i ludzkie.” http://www.maya.net.pl/

Pozdrawiam

źródło

cd. POMIDOR-HYBRYDA
Pomidory nie nadają się do spożycia
„W dniu 28.01.2013 otrzymaliśmy opinię Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach dot. przyczyn kiełkowania zdrowego nieprzekrojonego pomidora, której fragmenty zamieszczamy niżej. Jeśli w przyszłości spotkalibyście się z podobnym zjawiskiem, zróbcie zdjęcie, zapiszcie cenę towaru i kraj pochodzenia, datę i miejsce zakupu i prześlijcie to drogą mailową do Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin przy Mini-sterstwie Rolnictwa i Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. …..”
opinia tu:
http://www.maya.net.pl/ zakładka PYTANIA
http://www.maya.net.pl/images/rozne/2_GIS.jpg

—————————————————————————————————————————

Od autora (fl)

Eten przyspiesza dojrzewanie owoców (jest hormonem roślinnym)

Zastosowanie

W przechowalniach owoców skuteczne usuwanie etylenu wydzielanego przez owoce zapobiega ich przedwczesnemu dojrzewaniu. Natomiast przed sprzedażą owoce poddaje się działaniu etylenu w celu szybkiego doprowadzenia ich do stanu dojrzałości. Takiemu zabiegowi standardowo poddaje się banany, które zbierane są zielone, w stadium dojrzałości zbiorczej i po dotarciu na miejsce przeznaczenia dla uzyskania jednolitych jakościowo owoców poddane są zabiegowi gazowania etylenem przez okres 4-7 dni. Przedwczesnemu dojrzewaniu zapobiega się blokując działanie etylenu za pomocą 1-Metylocyklopropenu.

Potrójna odpowiedź u roślin

Etylen jest odpowiedzialny za tzw. potrójną odpowiedź u roślin. Gdy nasiono kiełkuje i napotyka przeszkodę, musi wykonać manewr, aby ją ominąć. Etylen stymuluje grubienie łodygi, zmniejszenie elongacji i wykrzywienie się rośliny, tak by ta mogła przedostać się na powierzchnię.

Mutacje

Występuje kilka rodzajów mutacji roślin związanych z etylenem:

ein – roślina nie ma receptorów etylenu

eto – roślina produkuje za dużo etylenu, ale reaguje na podawane przez człowieka inhibitory

ctr – nie reagują na inhibitory (ponieważ nie występuje u nich kinaza, będąca normalnie negatywnym regulatorem ekspresji) i dlatego przeprowadzają potrójną odpowiedź nawet w powietrzu.

źródło

Preparaty – regulatory wzrostu
E T H R E L 480 SL
Podmiot, który uzyskał zezwolenie: Bayer CropScience S.A. 16 Rue Jean-Marie Leclair, 69009 Lyon, Francja tel. +33 4 72 85 25 25, fax: + 33 4 72 85 30 82
Podmiot wprowadzający środek ochrony roślin na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa,
Tel.: (0-prefiks-22) 572 35 00, fax: (0-prefiks-22) 572 36 03
Toksyczność:
Drażniący. Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu.
Działa szkodliwie na organizmy wodne; może powodować długo utrzymujące się, niekorzystne zmiany w środowisku wodnym.
http://leksykonsadowniczy.pl/ETYKIETY/ETHREL_480_SL.PDF

INNE NAZWY:
Etefon – kwas 2-chloroetylofosfonowy (związek z grupy fosfonowych) – 480 g w 1 litrze środka
(SOLIDAN 480 SL)
Zezwolenie: MRiRW nr R- 2 /2009 i.r. z dnia 20. 02.2009 r.
Producent: Bayer CropScience AG
Toksyczność:
Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu. Działa szkodliwie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym.

Na rynku znajduje się cała masa wynalazków „ulepszających żywność”. Google czeka na ciekawych, do dzieła!

Bon appétit!

Metal w PŁATKACH KUKURYDZIANYCH!

Na filmie zaprezentowano jak samodzielnie sprawdzić ile żelaza znajduje się w płatkach kukurydzianych, które dzieci z taką przyjemnością pałaszują na śniadanie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: