PUBLIKUJ Z LIBER BLOGIEM

Tutaj opublikujesz swój artykuł, prześlij posta!

Niebezpieczny patogen w genetycznie modyfikowanych roślinach!

Posted by Femina Liberata w dniu Marzec 7, 2011

List otwarty profesora Dona Hubera w sprawie nowego patogenu powstałego w wyniku modyfikacji genetycznych
Napisany przez icppc, data: 01.03.2011r.
źródło:
http://www.i-sis.org.uk/newPathogenInRoundupReadyGMCrops.php
Emergency! Pathogen New to Science Found in Roundup Ready GM Crops?

Farm and Ranch Freedom Alliance (organizacja utworzona w celu ratowania gospodarstw rodzinnych w USA i kierowana przez Judith McGeary) opublikowała list otwarty Dona Hubera – emerytowanego profesora Purdue University do amerykańskiego sekretarza rolnictwa Toma Vilsacka. List zawiera ostrzeżenie o „nieznanym dotąd w nauce” patogenie, który został odkryty przez “zespół uznanych specjalistów zajmujących się światem roślin i zwierząt”.

List został najwyraźniej napisany, zanim 1 lutego br. Vilsack ogłosił swoją decyzję zezwalającą na nieograniczone uprawianie genetycznie zmutowanej odmiany alfalfa, a intencją listu było przekonanie Sekretarza Rolnictwa do wdrożenia moratorium, zamiast deregulacji dla odmian odpornych na działanie Roundupu (oznaczanych RR).

Nowy patogen ma prawdopodobnie związek z wszechobecnymi dzisiaj chorobami; takimi jak syndrom nagłej śmierci soi (SDS) oraz fuzarioza kukurydzy. Jednak najbardziej niepokojące są dane o jego wpływie na inwentarz żywy. Huber odnosi się do „ostatnich raportów mówiących o ponad 20% poziomie bezpłodności u jałówek i poronieniach u bydła na poziomie 45%”.

„To może być zapowiedź koszmaru związanego z inżynierią genetyczną, przed którym niektórzy uczeni (w tym moja skromna osoba) ostrzegali przez lata (3) (zob. Genetic Engineering Dream or Nightmare, ISIS publication), a którym jest: niezamierzone stworzenie nowego patogenu poprzez rekombinację i horyzontalny transfer genów.

W podsumowaniu Huber stwierdza: “Badałem patogeny roślin przez ponad 50 lat. Obecnie obserwujemy nienotowany trend wzrostowy w ilości chorób oraz innych zaburzeń roślin i zwierząt. Ten patogen może być pomocny dla zrozumienia i rozwiązania problemu. Zasługuje on na natychmiastową uwagę i poświęcenie na to dużych nakładów, co pozwoli być może uniknąć generalnego upadku kluczowego elementu systemu naszego rolnictwa.

Co jest nie tak z naszą żywnością – Birke Baehr (PL)

Birke Baehr: przyszły rolnik ekologiczny.
Birke Baehr chce, abyśmy wiedzieli, jakie jest nasze jedzenie, skąd pochodzi i co w nim jest.
W wieku 11 lat zaplanował karierę jako rolnik ekologiczny. W wieku 9 lat, podczas podróży z rodziną i bycia „edukowanym w drodze” Birke Baehr rozpoczął swoje badania nad zrównoważonymi i ekologicznymi praktykami rolniczymi, takich jak kompostowanie, wermikultura (produkcja humusu), przetwórstwo i przechowywanie żywności. Wkrótce odkrył swoją druga pasję: nauczanie innych – szczególnie jego rówieśników – o szkodliwości uprzemysłowionego system żywnościowego i o alternatywach wobec niego . Przemawiał on na TEDxNextGenerationAsheville w 2010 roku. Baehr jest wolontariuszem w Humane Society i uwielbia pracę ze zwierzętami.
Za www.stopcodex.pl/media/zywnosc-jakosc-glod-rozwiazania

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: